SUPERPRZEPIS

Faszerowane kwiaty cukini

  • 2
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Faszerowane kwiaty cukini Więcej zdjęć (4)

Jeżeli tylko macie możliwość to wypróbujcie - w tym zestawie jest pysznie.

Składniki:

Faszerowane kwiaty cukini

 

  • Ciasto
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz,
  • Farsz
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4-5 kawałków suszonego pomidora
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • Sos
  • Łyżka majonezu
  • łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Faszerowane kwiaty cukini
Zaczynamy od sosu. Majonez mieszamy ze śmietana i dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Jeżeli lubicie można ilość czosnku zwiększyć, ja miałam świeży i w/g nas był odpowiednio ostry. Ciasto robimy tak jak naleśnikowe- do jajka wlewamy piwo i dodajemy mąkę z przyprawami. Odstawiamy.



Mozzarellę kroimy na mniejsze kosteczki, dodajemy drobno pokrojony pomidor i razem miksujemy. Można dodać trochę pieprzu do smaku. Kwiaty muszą być świeżo zerwane i to najlepiej gdy są jeszcze rozwinięte- potem łatwo je uszkodzić. Wyłamujemy pręciki i faszerujemy delikatnie serem.



Zanurzamy w cieście i smażymy na głębokim gorącym oleju- tłuszcz może lekko pryskać!! Smażymy na jasno złoty kolor
Faszerowane kwiaty cukini
Zamiast piwa można użyć wody gazowanej, ale ciasto nie jest już tak smaczne
Faszerowane kwiaty cukini
Farszu mimo, że jest niewiele wystarcza na 15 kwiatów
Faszerowane kwiaty cukini
Bardzo delikatnie rozchylamy płatki ii wyjmujemy pręciki