Sposób przygotowania:
Faszerowane sakiewki cielęce
Szalotki obrać, umyć, posiekać. Chleb obrać ze skórki, namoczyć w mleku. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szalotkę, poddusić, dodać posiekane zioła, wymieszać, chwilę dusić. Patelnię odstawić do ostudzenia. Chleb odcisnąć, wymieszać z mieloną cielęciną, śmietaną, szalotką z ziołami, doprawić solą, pieprzem, papryką. Wyrobić gładkie ciasto. Sznycle lekko rozbić, na plastrach ułożyć plastry szynki, na jednym brzegu ułożyć farsz, zwinąć sznycle, spiąć wykałaczkami. Pietruszkę umyć, osuszyć, posiekać. Jajka roztrzepać, posolić, wymieszać z pietruszką. Sakiewki posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsypać mąką, obtaczać w jajku i smażyć na brązowy kolor. Osączyć na papierze kuchennym.