mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Faszerowane sakiewki cielęce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne sakiewki cielęce .

Faszerowane sakiewki cielęce

Składniki:

Faszerowane sakiewki cielęce

 

  • 10 sznycli cielęcych cienko pokrojonych
  • 10 listków świeżej szałwii
  • 10 plastrów wędzonej szynki
  • 2 szalotki
  • 4 łyżki posiekanych świeżych mieszanych ziół
  • 1 łyżka masła
  • 250g mielonej cielęciny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 kromka białego chleba
  • 2 łyżeczki mielonej papryki ostrej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • mleko do namoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Faszerowane sakiewki cielęce
Szalotki obrać, umyć, posiekać. Chleb obrać ze skórki, namoczyć w mleku. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szalotkę, poddusić, dodać posiekane zioła, wymieszać, chwilę dusić. Patelnię odstawić do ostudzenia. Chleb odcisnąć, wymieszać z mieloną cielęciną, śmietaną, szalotką z ziołami, doprawić solą, pieprzem, papryką. Wyrobić gładkie ciasto. Sznycle lekko rozbić, na plastrach ułożyć plastry szynki, na jednym brzegu ułożyć farsz, zwinąć sznycle, spiąć wykałaczkami. Pietruszkę umyć, osuszyć, posiekać. Jajka roztrzepać, posolić, wymieszać z pietruszką. Sakiewki posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsypać mąką, obtaczać w jajku i smażyć na brązowy kolor. Osączyć na papierze kuchennym.