lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Faszerowane udka żurawiną i brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączone smaki idealnie się wpasowały .

Faszerowane udka żurawiną i brokułem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane udka żurawiną i brokułem

 

  • udka z kurczaka 3 szt

 

 

  • brokuł 8 różyczek

 

 

  • Przyprawy:

 

  • Suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią 3 łyżeczki

 

  • sól prowansalska do smaku

 

 

  • Dodatkowo:

 

  • groszek z marchewką 350 gram gotowy ze słoika

 

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane udka żurawiną i brokułem
Przygotowanie udek do farszu: 1. Udka myjemy i wycinamy kość , zostawiamy z 1 cm na samym końcu kości a by nam farsz nie wyszedł drugą stroną. 2. Smażymy pokrojone pieczarki w plasterki albo jeszcze drobniej pokrojone . 3. Brokuł kroimy w kostkę czy jak tam chcecie i tak podczas duszenia . pieczenia nam zmięknie i się zmniejszy . 4. Więc dusimy pieczarki i brokuł doprawiając przyprawami( suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , pieprzem i solą prowansalską) dodajemy żurawinę na oko dwie garście chwile razem jeszcze dusimy i wyłączamy. 5. Przecedzamy przez durszlak i faszerujemy udka z kurczaka. 6. Spinamy wykałaczkami i wkładamy do naczynia wysmarowanego olejem , posypujemy przyprawą do kurczaka i zapiekamy w 200 stopniach koło 60 minut . 7. Odcedzamy groszek z marchewką , wrzucamy na patelnie dodajemy masło i mieszamy aż nam troszkę nabierze kolorku , dodajemy trochę przypraw do smaku , wrzucamy parę plasterków mandarynki , chwila mieszania i wlewamy jogurt . 8. Marchewkę z groszkiem wykładamy na talerz i na to kładziemy upieczone udko z kurczaka podajemy . Smacznego
Faszerowane udka żurawiną i brokułem
Udka myjemy i wycinamy kość , zostawiamy z 1 cm na samym końcu kości a by nam farsz nie wyszedł drugą stroną.
Faszerowane udka żurawiną i brokułem
Więc dusimy pieczarki i brokuł doprawiając przyprawami( suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , pieprzem i solą prowansalską) dodajemy żurawinę na oko dwie garście chwile razem jeszcze dusimy i wyłączamy.
Faszerowane udka żurawiną i brokułem
Przecedzamy przez durszlak farsz z nadmiaru tego co nam powstało podczas duszenia.
Faszerowane udka żurawiną i brokułem
Faszerujemy udka , farsz wkłądamy do środka lekko wciskając