Sposób przygotowania:
Faszerowane udka żurawiną i brokułem
Przygotowanie udek do farszu: 1. Udka myjemy i wycinamy kość , zostawiamy z 1 cm na samym końcu kości a by nam farsz nie wyszedł drugą stroną. 2. Smażymy pokrojone pieczarki w plasterki albo jeszcze drobniej pokrojone . 3. Brokuł kroimy w kostkę czy jak tam chcecie i tak podczas duszenia . pieczenia nam zmięknie i się zmniejszy . 4. Więc dusimy pieczarki i brokuł doprawiając przyprawami( suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , pieprzem i solą prowansalską) dodajemy żurawinę na oko dwie garście chwile razem jeszcze dusimy i wyłączamy. 5. Przecedzamy przez durszlak i faszerujemy udka z kurczaka. 6. Spinamy wykałaczkami i wkładamy do naczynia wysmarowanego olejem , posypujemy przyprawą do kurczaka i zapiekamy w 200 stopniach koło 60 minut . 7. Odcedzamy groszek z marchewką , wrzucamy na patelnie dodajemy masło i mieszamy aż nam troszkę nabierze kolorku , dodajemy trochę przypraw do smaku , wrzucamy parę plasterków mandarynki , chwila mieszania i wlewamy jogurt . 8. Marchewkę z groszkiem wykładamy na talerz i na to kładziemy upieczone udko z kurczaka podajemy . Smacznego