Sposób przygotowania:
Faszerowane warzywne babeczki
Należy wyciąć otwory w marynowanych patisonach (usuniętą część miąższu wrzucić z powrotem do słoika – na pewno przyda się do innej potrawy). Przygotować nadzienie: 2 garście kostki dyni wrzucić do niewielkiej ilości gotującej się wody (nie więcej niż 2 kubki) z dodatkiem 2 łyżeczek czubrycy zielonej i gotować przez 20 minut. Na ostatnie 5 minut dołożyć pomidorki koktajlowe. Jeśli zaczną pękać, należy wyjąć je szybciej. Odcedzić, zachowując jak najwięcej przyprawy, i studzić. 1,5 garści marchewki w kostkach (podobnie jak w przypadku dyni - mrożonka Hortex) wrzucić do niewielkiej ilości gotującej się wody (nie więcej niż 1,5 kubka) z dodatkiem 1 czubatej łyżeczki soli, 1 czubatej łyżeczki cynamonu i soku z wyciśniętych dwóch plasterków cytryny, gotować przez pół godziny. Odcedzić, zachowując jak najwięcej cynamonu, i ostudzić. 12 zielonych oliwek z paprykową pastą wycisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Zmieszać z marchewką i dynią, po czym zmiażdżyć ubijakiem do ziemniaków. Następnie dodać 1 łyżeczkę niskokalorycznej wariacji na temat sosu tatarskiego, który przyrządzamy w ten sposób: Do 2 łyżek stołowych jogurtu greckiego dodajemy 1 łyżeczkę ostrej musztardy, potem bardzo drobno skrojony 1 mały ogórek konserwowy oraz tak samo potraktowane 4 pieczarki marynowane, wreszcie przychodzi czas na szczypior, sól, czarny pieprz i czosnek granulowany (proporcje - jak kto woli) – wszystko dokładnie mieszamy (nadmiar sosu wykorzystamy do dowolnej sałatki). Gdy nadzienie jest gotowe, pora wypełnić nim patisony. Na koniec trzeba pokroić na pół pomidorki koktajlowe i ozdobić faszerowane warzywne babeczki. Spożywamy na zimno. Smacznego!