LadyTrashka

LadyTrashka

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Faszerowane warzywne babeczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekka zimna przekąska lub przystawka do obiadu. Rolę babeczek pełnią marynowane patisony. Nadzienie składa się z dyni, marchewki, oliwek z pastą paprykową i wariacji na temat sosu tatarskiego. Za „wisienkę” służy połówka pomidorka koktajlowego.

Faszerowane warzywne babeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Faszerowane warzywne babeczki

 

  • 1x Dynia kostka Hortex Marchewka kostka Hortex 1 opakowanie (wykorzystamy 1,5 garści)

  • Marynowane patisony (11 sztuk)
  • Oliwki z paprykową pastą (12 oliwek)
  • Jogurt grecki (2 łyżki stołowe)
  • Marynowane pieczarki (4 sztuki)
  • Ogórki konserwowe (1 mały)

  • Musztarda (wykorzystamy 1 łyżeczkę)

  • Szczypior
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • Czosnek granulowany
  • Cytryna (2 plasterki)
  • Cynamon mielony (1 łyżeczka)

  • Czubryca zielona (2 łyżeczki)

  • Pomidorki koktajlowe (6 sztuk)



Sposób przygotowania:

Faszerowane warzywne babeczki
Należy wyciąć otwory w marynowanych patisonach (usuniętą część miąższu wrzucić z powrotem do słoika – na pewno przyda się do innej potrawy). Przygotować nadzienie: 2 garście kostki dyni wrzucić do niewielkiej ilości gotującej się wody (nie więcej niż 2 kubki) z dodatkiem 2 łyżeczek czubrycy zielonej i gotować przez 20 minut. Na ostatnie 5 minut dołożyć pomidorki koktajlowe. Jeśli zaczną pękać, należy wyjąć je szybciej. Odcedzić, zachowując jak najwięcej przyprawy, i studzić. 1,5 garści marchewki w kostkach (podobnie jak w przypadku dyni - mrożonka Hortex) wrzucić do niewielkiej ilości gotującej się wody (nie więcej niż 1,5 kubka) z dodatkiem 1 czubatej łyżeczki soli, 1 czubatej łyżeczki cynamonu i soku z wyciśniętych dwóch plasterków cytryny, gotować przez pół godziny. Odcedzić, zachowując jak najwięcej cynamonu, i ostudzić. 12 zielonych oliwek z paprykową pastą wycisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Zmieszać z marchewką i dynią, po czym zmiażdżyć ubijakiem do ziemniaków. Następnie dodać 1 łyżeczkę niskokalorycznej wariacji na temat sosu tatarskiego, który przyrządzamy w ten sposób: Do 2 łyżek stołowych jogurtu greckiego dodajemy 1 łyżeczkę ostrej musztardy, potem bardzo drobno skrojony 1 mały ogórek konserwowy oraz tak samo potraktowane 4 pieczarki marynowane, wreszcie przychodzi czas na szczypior, sól, czarny pieprz i czosnek granulowany (proporcje - jak kto woli) – wszystko dokładnie mieszamy (nadmiar sosu wykorzystamy do dowolnej sałatki). Gdy nadzienie jest gotowe, pora wypełnić nim patisony. Na koniec trzeba pokroić na pół pomidorki koktajlowe i ozdobić faszerowane warzywne babeczki. Spożywamy na zimno. Smacznego!
Faszerowane warzywne babeczki
Składniki potrawy: Dynia kostka Hortex, marchewka kostka Hortex, marynowane patisony, oliwki z paprykową pastą, pomidorki koktajlowe i niskokaloryczna wariacja na temat sosu tatarskiego.
Faszerowane warzywne babeczki
Marynowane patisony z wyciętym miejscem na nadzienie. Nadmiar miąższu należy wrzucić z powrotem do słoika i wykorzystać przy tworzeniu innej potrawy.
Faszerowane warzywne babeczki
Nadzienie z dyni, marchewki, oliwek i sosu tatarskiego wspaniale komponuje się ze smakiem marynowanych patisonów i koktajlowych pomidorków.

Tagi:

dynia