Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Faszerowane ziemniaki w mundurkach z dipem zogórka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybkie danie, do przygotowania w kilka chwil. Idealne propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Polecam!

Faszerowane ziemniaki w mundurkach z dipem zogórka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Faszerowane ziemniaki w mundurkach z dipem zogórka

 

 

Sposób przygotowania:

Faszerowane ziemniaki w mundurkach z dipem zogórka
Ziemniaki dokładnie szorujemy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. W miedzy czasie obieramy pieczarki, cebulę i paprykę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę oraz rozdrobnionego ma małe różyczki kalafiora. Całość obsmażamy. Podlewamy niewielką ilością wody i chwilę dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Z ugotowanych ziemniaków wydrążamy środki, napełniamy je przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wykładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekamy około 10 minut. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, jogurt, śmietanę i przyprawy. Dokładnie całość mieszamy. Przygotowane ziemniaki wykładamy na talerz, podajemy z dipem ogórkowym.
Faszerowane ziemniaki w mundurkach z dipem zogórka
Ziemniaki dokładnie szorujemy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. W miedzy czasie obieramy pieczarki, cebulę i paprykę.
Faszerowane ziemniaki w mundurkach z dipem zogórka
Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę oraz rozdrobnionego ma małe różyczki kalafiora. Całość obsmażamy. Podlewamy niewielką ilością wody i chwilę dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku .
Faszerowane ziemniaki w mundurkach z dipem zogórka
Z ugotowanych ziemniaków wydrążamy środki, napełniamy je przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wykładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekamy około 10 minut.
Faszerowane ziemniaki w mundurkach z dipem zogórka
Ogórka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, jogurt, śmietanę i przyprawy. Dokładnie całość mieszamy.