Sposób przygotowania:
Faszerowane ziemniaki w mundurkach z dipem zogórka
Ziemniaki dokładnie szorujemy i myjemy. Gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. W miedzy czasie obieramy pieczarki, cebulę i paprykę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone pieczarki, paprykę, cebulę oraz rozdrobnionego ma małe różyczki kalafiora. Całość obsmażamy. Podlewamy niewielką ilością wody i chwilę dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Z ugotowanych ziemniaków wydrążamy środki, napełniamy je przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wykładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekamy około 10 minut. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, jogurt, śmietanę i przyprawy. Dokładnie całość mieszamy. Przygotowane ziemniaki wykładamy na talerz, podajemy z dipem ogórkowym.