Sposób przygotowania:
Faszerowany dorsz
Rybę sprawić,opłukać,osuszyć,oprószyć solą i pieprzem i skropić sokiem z 1\2 cytryny.Część papryki pokroić w paski,a część w kostkę,pomidory pokroić w plastry,dwie cytryny w ósemki.Ziemniaki obrać,ugotować,odparować.Gorące ugnieść wymieszać z łyżką masła,śmietaną i papryką w kosteczce,przyprawić solą i pieprzem.Lekko przestudzonym pure nafaszerować rybę.Żaroodporne naczynie posmarować oliwą,ułożyć rybę,obłożyć ją paseczkami papryki i pomidorami,posypać natką,skropić sokiem z 1\2cytryny,oprószyć solą i pieprzem,skropić oliwą i szczelnie przykryć folią aluminiową.Piec ok.35min. w 220"C.Przed końcem pieczenia usunąć folię,żeby ryba się przyrumieniła.Podawać z ósemkami cytryny.
siwa12345