iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Faszerowany kurczak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to niedzielne danie dla mojej rodziny. Kurczak jest soczysty miękki, bardzo smaczny. A podany z ziemniakami w mundurkach zachwyca wszystkich smakiem

Faszerowany kurczak

Składniki:

Faszerowany kurczak

 

  • 1 średni kurczak wypatroszony ,
  • 4 jabłka,
  • połowa kostki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka papryki słodkiej,
  • łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Faszerowany kurczak
Kurczaka myjemy i dokładnie wysuszamy, czosnek rozgniatamy przez praskę, mieszamy z papryką, majerankiem, solą, olejem i całego kurczaka nacieramy również wewnątrz odstawiamy na 2 godz do lodówki. Jabłka ścieramy na tarce o grubych okach. w kurczaka wkładamy masło, i nakładamy jabłka, spinamy wykałaczkami, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 2 godz w temp. 160 stopni, podlewając wytworzonym sosem. 20 min przed wyjęciem możemy dołożyć do kurczaka ziemniaki pokrojone w czwórki w mundurkach. Potem je podawać z kurczakiem.