BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Fatayer z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Są to nadziewane chlebki po turecku w kształcie łódek .Zazwyczaj nadziewane mięsem mielonym .

Fatayer z boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fatayer z boczkiem

 

  • ciasto:
  • 400 g- mąka
  • 2,5 g -drożdże
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1,5 łyżki- oliwa z oliwek
  • 3/4 szkl- woda letnia
  • farsz:
  • 10-20 dkg -boczek wędzony
  • 1 cebula
  • 5-6 pomidorków koktajlowych (czerwone)
  • olej do smażenia
  • Sól
  • sól czosnkowa
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz cayenne
  • 2 kromki- chleb ziarnisty
  • 2 łyżki -przecier pomidorowy
  • ketchup

 

Sposób przygotowania:

Fatayer z boczkiem
Z podanych składników zagniatamy ciasto , które dzielimy na 5 części .Każdą część wałkujemy na kształt walca . Wędzony boczek drobno kroimy , podsmażamy na oleju .Cebulę obieramy , kroimy w piórka , dodajemy do boczku i smażymy . Pomidorki myjemy , kroimy na pół i dodajemy do boczku i cebuli .Smażymy 5 minut . Kromki chleba rwiemy na drobne kawałki , bez skórki .Wrzucamy na patelnię , mieszamy i moment podsmażamy . Doprawiamy do smaku .Ciasto dzielimy na 5 części ,wałkujemy każdą część na kształt walca . Każdy placek smarujemy ketchupem , wykładamy farsz , zlepiamy brzegi końców ze sobą tak , aby powstał kształt łódki . Pieczemy w temp. 200 stopni C około 20 minut .
Fatayer z boczkiem
Ciasto zagniatamy , dzielimy na części ,wałkujemy .
Fatayer z boczkiem
Na patelni smażymy farsz z boczku i cebulki .
Fatayer z boczkiem
Dodajemy pokruszony chleb , doprawiamy do smaku .
Fatayer z boczkiem
Formujemy kształt łodek , pieczemy w piekarniku .

Tagi:

ciasto chleb