Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Filet z indyka zapiekany z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapiekany indyk z brokułami i pieczarkami. Podany z ryżem stanowi treściwe, smaczne i energetyczne danie. W sam raz na jesienny chłodek.

Filet z indyka zapiekany z brokułami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z indyka zapiekany z brokułami

 

  • filet z indyka - ok. 0,5 kg
  • brokuł
  • pieczarki - ok. 30 dag
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 150 ml śmietanki słodkiej 18%
  • ok. 10 - 15 dag utartego twardego sera
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Filet z indyka zapiekany z brokułami
Mięso pokrój na małe kawałeczki, pieczarki w plasterki. Rozgrzej w rondlu tłuszcz i podsmaż na nim pieczarki. Po ok. 4 - 5 minutach dolej bulion i zagotuj. Dodaj mięso. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Wymieszaj mąkę ze śmietaną, wlej do sosu i dobrze wymieszaj. Zagotuj. W osolonej i posłodzonej wodzie ugotuj (ok. 4 minut) brokuła podzielonego na różyczki. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem z mięsem, posyp potartym grubo serem i zapiekaj w temperaturze 240 stopni aż ser się rozpuści i nabierze złotego koloru. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem i mizerią.
Filet z indyka zapiekany z brokułami
Podsmaż grzyby, dodaj mięso z indyka i duś ok. 15 minut.
Filet z indyka zapiekany z brokułami
Śmietanę rozmieszaj z mąką i dodaj do sosu.
Filet z indyka zapiekany z brokułami
Ugotowane brokuły wyłóż na dno naczynia.
Filet z indyka zapiekany z brokułami
Zalej sosem z mięsem, posyp startym serem i zapiekaj