olimpia200

olimpia200

Starszy Kucharz
[Przepisów: 63]

filet z kurczaka pod pierzynka z purre

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo dobra zapiekanka z kurczakiem przepis znalazlam na opkowaniu purre i zmodyfikowalam:)pycha

filet z kurczaka pod pierzynka z purre

Składniki:

filet z kurczaka pod pierzynka z purre

 

  • na purre:
  • 5 szklanek mleka
  • 250 gram masla
  • 2 torebki purre
  • 2 jaja
  • kurczak:
  • ponad kilogram fileta z kurczaka
  • 5-6 cebuli
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2szklanki slodkiej smietanki
  • 150 gram sera typu regato lub innego zoltego sera
  • oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

filet z kurczaka pod pierzynka z purre
cebule i kurczaka kroimy w kostke
wkladamy na oliwe dolewamy soku z cytryny przyprawiamy i dusimy gdy kurczak jest dobry i wchlonie wiekszosc cytryny dajemy smietanke dusimy jeszcze chwile
przygotowujemy purre gdy jest juz gotowe dodajemy dwa roztrzepane jajka
mieszamy
ukladamy kurczaka w blaszczce
posypujemy polowa startego sera
na wierzch dajemy purre posypujemy reszta sera zapiekamy w mocno rozgrzanym piekarniku do uzyskania lekko brazowego koloru