msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Filet z kurczaka w panierce serowej.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Panierka z serem do kurczaka? Czemu nie.Natchnął mnie przepis na rybę w panierce z serem.Efekt świetny,polecam!

Filet z kurczaka w panierce serowej. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z kurczaka w panierce serowej.

 

  • 3 spore sznycle z fileta kurczaka
  • 2 jajka
  • 10 dag sera żółtego np. gouda lub edam
  • ok.3 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej słodkiej

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w panierce serowej.
Mięso opłukać ( u mnie były to 3 plastry z dużych filetów-przecięte wzdłuż ) i osuszyć.Bardzo delikatnie rozbić, ale filety mają być dość grube.Oprószyć z jednej strony przyprawą do kurczaka. W jednej miseczce rozkłócić jajka ze szczyptą soli.Na drugą miseczkę wsypać bułkę tartą i starty na dość drobnej tarce ser.wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Panierować mięso kolejno w jajkach i panierce z bułki i sera.Docisnąć.Kłaść na rozgrzany olej.Posypać z jednej strony papryką mieloną.Smażyć z obu stron na średnim płomieniu.Ew. jeszcze posolić. Podałam z ziemniakami z wody i mizerią.Mięsko pozostało soczyste w środku a panierka była pyszna.
Filet z kurczaka w panierce serowej.
Lekko rozbić filety, oprószyć przyprawą do kurczaka.
Filet z kurczaka w panierce serowej.
Przygotować panierkę z jaj i bułki tartrej i sera.
Filet z kurczaka w panierce serowej.
Opanierowane mięso smażyć na oleju.Oprószyć papryką.
Filet z kurczaka w panierce serowej.
Podawać np. z ziemniakami i mizerią z ogórków.