gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Filet z kurczaka w sosie porowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Takie mięsko robi się bardzo szybko jest pyszne można podać na ciepło do obiadu ale jest też pyszne na zimno na kolację do chleba .

Filet  z  kurczaka w sosie porowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z kurczaka w sosie porowym

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 250 ml bulionu
  • śmietana 4-5 łyżek 18%
  • 1 łyżka maki
  • sól
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • przyprawa do kurczaka do smaku

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w sosie porowym
Filet myjemy rozcinamy na 4 mniejsze kawałki doprawiamy solą ,pieprzem i przyprawą wedle uznania.Por i cebulę kroimy w grubsze plastry..Na patelni rozgrzewamy masło dajemy mięso i obsmażamy z dwóch stron.Do mięsa wlewamy bulion dodajemy warzywa nakrywamy pokrywką i gotujemy chwilę aż mięso będzie miękkie. Śmietanę mieszamy z mąką wlewamy na patelnię chwilę gotujemy . Jeżeli chcemy to można sos jeszcze doprawić . POLECAM !!!
Filet  z  kurczaka w sosie porowym
Etap 1 mięso rozcinamy na 4 mniejsze kawałki
Filet  z  kurczaka w sosie porowym
Etap 2 Por i cebulę kroimy w grubsze plastry.
Filet  z  kurczaka w sosie porowym
Etap mięso obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor
Filet  z  kurczaka w sosie porowym
Etap 4 Do mięsa dodajemy por i cebulę i wlewamy bulion.