Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filet z kurczaka z ananasem i imbirem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W taki sam sposób można przygotować filety z indyka.

Filet z kurczaka z ananasem i imbirem

Składniki:

Filet z kurczaka z ananasem i imbirem

 

  • 1/2 kg filetu z indyka
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1/2 puszki ananasa
  • 3 łyżki oleju sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka śmietanki
  • pieprz do smaku
  • szczypta imbiru
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka z ananasem i imbirem
Filet z kurczaka umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, pokroić w kostkę, włożyć do miseczki, oprószyć solą, dodać przyprawę do gyrosa, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, wymieszać. Pozostawić na 1/2 godziny. Następnie włożyć na patelnię i podsmażyć, wlać 1/2 szkl wody i dusić około 15 minut. Następnie dodać sos sojowy, pokrojonego w kostkę ananasa, mąkę wymieszaną ze śmietaną i jeszcze chwilę gotować. Przyprawić do smaku imbirem i pieprzem. Podawać z ryżem i surówką.