Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filet z mintaja zapiekany z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać z pieczywem lub ziemniakami

Filet z mintaja zapiekany z groszkiem

Składniki:

Filet z mintaja zapiekany z groszkiem

 

  • 5 szt filet z mintaja,
  • 1 szkl groszek konserwowy,
  • 1 szkl kukurydza marynowana,
  • 1/2 szkl śmietana,
  • 1/2 szkl mąka pszenna,
  • 10 dag ser żółty utarty,
  • 4 łyżki sok z cytryny,
  • 2 łyżki masło,
  • 3 lyżki olej,
  • 2 łyżki natka pietruszki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Filet z mintaja zapiekany z groszkiem
Filety umyć, osuszyć w ręczniku papierowym, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju i maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć odsączoną z zalewy kukurydzą i groszkiem. Śmietanę wymieszać z natką pietruszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem, zalać filety i posypać tartym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 190 stopni około 20 minut.