Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filet z mintaja zapiekany z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W taki sam sposób można przygotować inny gatunek ryby.

Filet z mintaja zapiekany z pieczarkami

Składniki:

Filet z mintaja zapiekany z pieczarkami

 

  • 1/2 kg filetów z mintaja
  • 40 dag pieczarek
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl słodkiej śmietany
  • 1/2 szkl białego wytrawnego wina
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Filet z mintaja zapiekany z pieczarkami
Filety z ryby umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, oprószyć solą i pieprzem. Obtaczać w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z masłem. Usmażone filety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu w którym smażyła się ryba zeszklić posiekaną cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki i utartą na tarce o dużych oczkach marchew, smażyć około 5 minut. Śmietanę wymieszać z winem, dodać sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu, połączyć z pieczarkami. Sosem zalać usmażoną rybę, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut. Podawać z ziemniakami i surówką.

Tagi:

mintaj dania