Sposób przygotowania:
Filet z piersi kurczaka nadziewany jabłkami
Piersi z kurczaka myjemy dokładnie i rozcinamy tak, by zrobić w nich miejsce na nadzienie, czyli robimy coś na kształt sakiewek. Następnie obieramy jabłka, kroimy w kosteczkę i mieszamy z cynamonem i papryką ostrą. Nadziewany filety. Jak zostanie trochę jabłek to nie wyrzucamy, przydadzą się. Wykałaczkami zamykamy kurczaki. Szklany pojemnik do pieczenia wypełniamy sreberkiem, tak, by przykryło całe naczynie. Wsadzamy tam kurczaki. Miodem smarujemy wierzch filetów, ale cienką warstwą. W osobnej misce mieszamy sok z jabłek, CocaColę, majeranek, sok z cytryny, a także paprykę ostrą i słodką. Polewamy tym sosem filety, by niemal w tym pływały. Kurczaki posypujemy płatami migdałów, kroimy czosnek w drobną kosteczkę i również posypujemy. Wrzucamy również pokrojone w kostkę jabłka - te co zostały lub nowe. Plastry z cytryny kładziemy na wierzch. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 75 minut. Co pół godziny delikatnie skrapiamy cytryną i sokiem z jabłek. Można podawać z ryżem z masłem i solą lub z kuskusem, sałatka nie jest potrzebna, jej funkcje pełnią jabłka.