zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Filet nadziewany jajkiem, boczkiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Takie filety fajnie nawiązują do Wielkanocy, są w nim jajka, pieczony boczek i nasz ulubiony ser żółty, który roztopiony i taki ciągnący jest pycha.

Filet nadziewany jajkiem, boczkiem i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet nadziewany jajkiem, boczkiem i serem

 

Sposób przygotowania:

Filet nadziewany jajkiem, boczkiem i serem
Filety umyć, osuszyć i w każdym zrobić nacięcie tworzące kieszeń. Oprószyć je w środku solą i pieprzem a na zewnątrz samą solą. Przygotować nadzienie : do miseczki za pomocą siatki do krojenia sałatek wkroić jajka, boczek pokroić w kostkę a ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać posiekany szczypiorek, sól i pieprz i wymieszać farsz. Tak przygotowanym farszem napełnić kieszenie filetów i położyć je na talerzu. W głębokim talerzu przygotować jajka czyli rozbełtać je z odrobiną soli a na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Każdy filet panierować w bułce tartej, potem zanurzać w jajku i ponownie w bułce tartej. Filety smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym a potem podawać z ulubionymi dodatkami.
Filet nadziewany jajkiem, boczkiem i serem
Etap 1 Przygotwać farsz do nadziewania filetów
Filet nadziewany jajkiem, boczkiem i serem
Etap 2 Filety napełniać farszem i zostawić na talerzu
Filet nadziewany jajkiem, boczkiem i serem
Etap 3 A potem przygotwac jajka i bułkę tartą
Filet nadziewany jajkiem, boczkiem i serem
Etap 4 Kotlety smazyć na złoto brązowy kolor