Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Filety na boczniakach duszonych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

czas przygotowania obejmuje czas przygotowania dania, ale bez marynowania mięsa :)

Filety na boczniakach duszonych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filety na boczniakach duszonych

 

  • 2 filety z kurczaka, niezbyt duże

 

  • 1 łyżeczka `pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią`

 

  • 2 łyżeczki oleju albo oliwy

 

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

 

  • 1 duża cebula albo 2 mniejsze

 

 

 

  • 1 łyżeczka posiekanej czerwonej chili

 

 

  • kilka łyżek śmietanki słodkiej

 

  • 1 łyżka oleju albo oliwy

 

  • do smaku: sól, pieprz ziołowy, suszone pomidory w proszku

Sposób przygotowania:

Filety na boczniakach duszonych
Filety opłukałam, każdy potraktowałam z pięści - ale nie za mocno - tak żeby troszkę zmiękczyć mięso, ale nie rozbić go na kotlety. W misce rozmieszałam sos sojowy z olejem i przyprawą 'suszone pomidory z czosnkiem i bazylią', obtoczyłam w mieszance mięso i zostawiłam pod przykryciem na minimum godzinę, ale najlepiej na kilka.Boczniaki oczyściłam, pokroiłam w paski. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie półplasterki. Zeszkliłam na rozgrzanym oleju, dodałam boczniaki, posiekany czosnek i smażyłam razem ok. 5 min. aż grzyby zmiękły. Dodałam chili, serki topione i śmietankę - i jeszcze kilka łyżek wody i smażyłam aż serki całkowicie się rozpuściły a sos zgęstniał. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem ziołowym i pomidorowym proszkiem. Rozgrzałam patelnię o grubym dnie, nie wlewałam tłuszczu. Położyłam filety, smażyłam z obu stron aż ładnie się zrumieniły. Miseczkę, w której się marynowały opłukałam 4 - 5 łyżkami wody i wlałam ją na patelnię z kurczakiem - przykryłam i na silnym ogniu poddusiłam ok. 3 minut żeby kurczak doszedł, zdjęłam z ognia i pozwoliłam mięsu chwilę odpocząć. Filety podałam na duszonych grzybach z makaronem razowym - można je podać w całości albo pokroić w plastry.
Filety na boczniakach duszonych
Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie półplasterki. Zeszkliłam na rozgrzanym oleju, dodałam boczniaki, posiekany czosnek i smażyłam razem ok. 5 min. aż grzyby zmiękły.
Filety na boczniakach duszonych
Dodałam chili, serki topione i śmietankę - i jeszcze kilka łyżek wody i smażyłam aż serki całkowicie się rozpuściły a sos zgęstniał.
Filety na boczniakach duszonych
na koniec doprawiłam sos solą, pieprzem ziołowym i proszkiem pomidorowym
Filety na boczniakach duszonych
Rozgrzałam patelnię o grubym dnie, nie wlewałam tłuszczu. Położyłam filety, smażyłam z obu stron aż ładnie się zrumieniły.