czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Miętus po prowansalsku

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Pokrajać rybę na równe dzwonki, posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące i

Miętus po prowansalsku

Składniki:

Miętus po prowansalsku

 

  • 1,5 kg mietusa
  • 6 łyżek sosu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 1/2 szkl oleju
  • 1 szkl białego wytrawnego wina
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Miętus po prowansalsku
Pokrajać rybę na równe dzwonki, posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć w 2 łyżkach oleju. W naczyniu, w którym ryba będzie zapiekana na dnie ułożyć cebulę i czosnek lekko przyrumienione, następnie mietusa. Wszystko skropić sosem pomidorowym rozprowadzonym w winie ze szczyptą cayenne. Po wierzchu posypaćbułką tartą zmieszaną z pietruszką, polać łyżką oleju. Włożyć do gorącego piekarnika (200 st) na 40 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.