bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Sola w winie z grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sola w winie wg Jane Austin.

Sola w winie z grzybami

Składniki:

Sola w winie z grzybami

 

  • 50 dag filetów soli
  • skóry z ryb (z powodu braku możliwosci zakupu soli w całosci uzyłam do tego celu karasi i płoci)
  • pęczek ziół (np. estragon, koperek, majeranek, tymianek, zielona pietruszka)
  • 1 przepołowiona cebula
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 kawałek kwiatu muszkatołowego
  • 1 pasek skórki cytrynowej
  • skórka czerstwego chleba
  • sól i pieprz do smaku
  • ząbek czosnku
  • ok. 7,5 dag beurre manié zrobionego z 4 dag masła i tej samej ilości mąki
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • 10dag pieczarek pokrojonych na ćwiartki
  • kilka kropel soku z cytryny
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • plasterki cytryny
  • do ozdoby liscie szpinaku

 

Sposób przygotowania:

Sola w winie z grzybami
Kupiłam gotowe mrożone filety soli. Odlodziłam je. Duże filety przecięłam wzdłuż, a wszystkie jeszcze na pół. Zrobiłam rybny bulion zgodnie z przepisem ale wykorzystałam płocie i karasie (bo solę jako rybe z całości dostać nie moglam): rybie głowy, ości, płetwy i skóry włożylam do garnka, wlałam 700 ml wody, dodałam pęczek ziół i cebulę, ząbek czosnku. Ziarenka pieprzu wraz z kwiatem muszkatołowym i skórką z cytryny, skórkę od chleba.wrzuciłam do garnka. Przyprawilam bulion pieprzem i solą, przykryłam i gotowałam, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Przecedziłam bulion bardzo dokładnie do głębokiej patelni. Dodałam 5 dag beurre manié w niewielkich kawałkach i mieszałam aż do rozpuszczenia. Dolałam wino, pieczarki, sok z cytryny i ciut gałki muszkatołowej, świeżo zmielony pieprz, po czym ponownie zamieszałam Gotowałam na małym ogniu, aż sos trochę zgęstnieje. Włożyłam do niego filety i dalej podgrzewałam, dopóki sola się nie zagotowala. Kilka minut wystarczy.
Na talerz połozyłam świeze liscie szpinaku wyłożyłam filety i grzyby. Polałam rybę niewielką ilością sosu. Posypałam danie natką pietruszki i ozdobiłam plasterkami cytryny.