Sposób przygotowania:
Filety śledziowe po kaszubsku
Wodę z octem, cukrem, liściem laurowym i zielem angielskim zagotować. Odstawic do ostygnięcia i włożyć do zalewie śledzie. Moczyć przez 30 minut. Cebulę pokroić w piórka. Podgrzać bulion i zalać nim cebule. Dodać majeranek, pieprz oraz sól. Dusić do momentu, gdy cebula będzie miękka, a sos zgęstnieje. Doprawic cukrem i solą jeśli to konieczne. Na koniec dodac koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Farsz nałożyć na śledzie, zrolować je i spiąć wykałaczką. Wlać do reszty sosu cebulowego trochę zalewy by doprawić do smaku. Ułożyć roladki w naczyniu, polać sosem cebulowym i odstawić na parę godzin do lodówki. Wyjąć roladki obłożyć pozostałym farszem i podać udekorowane natką.
wedith1