Sposób przygotowania:
Filety wieprzowe z nadzieniem
Wszystkie warzywa posiekać drobno, cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju następnie dodać pozostałe warzywa i krótko podpiec mieszając. Pod koniec pieczenia dodać do smaku tymianek i rozmaryn. Upieczoną mieszankę warzywną przełożyć do miski, by następnie włożyć do lodówki aby ostygło. Mozzarellę również posiekać drobno i wymieszać z ostygniętą masą nadzienia. Filety umyć i wyciąć wszystkie paskudne żylska, tłuszcze i cięgna. W mięsie ponacinać nożem kieszenie, które należy wypełnić gotowym ostygniętym nadzieniem. Całość posolić i przyprawić pieprzem do smaku. Na mocno rozgrzanej patelni z olejem zarumienić mięso dookoła z każdej strony!!! Czas pieczenia ca. 1,5 – 2 minut!!! Zarumienione mięso włożyć na blachę (lub inny tego typu otwarty pojemnik do pieczenia), na środkowy ruszt, do rozgrzanego do 75 – 85°C piekarnika. Czas pieczenia w temperaturze 80°C to ca. 25 minut. Można pozostawić mięso w piekarniku dłużej (chociaż nie jest to konieczne), w celu np. podtrzymania temperatury, aby przygotować jakąś przystawkę. Można podawać z dowolną przystawką, w moim przypadku były to warzywa duszone na parze z sosem mascarpone [#1] no i oczywiście wino, np. Chablis. Smacznego :)) [#1] Mascarpone rozpuścić na patelni, dodać objętościowo tyle samo jogurtu, parmezanu oraz doprawić do smaku Vegetą tymiankiem, koperkiem i pieprzem.