Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Filety z dorsza po warmińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rybę podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Filety z dorsza po warmińsku

Składniki:

Filety z dorsza po warmińsku

 

  • 75 dag filetów, sok z cytryny,
  • 50 dag włoszczyzny z kapustą,
  • 2 łyżki tłuszczu, 3 łyżki mąki,
  • pół szklanki śmietany, cebula,
  • 3 łyżki utartego żółtego sera,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Filety z dorsza po warmińsku
Filety umyć, skropić sokiem z cytryny i posolić. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plastry i dusić w rondlu na tłuszczu z dodatkiem wody (1 szklanka). Gdy są miękkie, ale nierozpadające się, dodać obtoczone w mące i u-
smażone filety. Łyżkę mąki rozrobić ze śmietaną i dodać do sosu. Przyprawić do smaku, powierzchnię potrawy posypać utartym serem. Wstawić do piekarnika na ok. 20 min.

Tagi:

sery ser dorsz