Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filety z dorsza w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepis na wykwintny obiad

Filety z dorsza w winie

Składniki:

Filety z dorsza w winie

 

  • 1 kg filet z dorsza,
  • 2 szt cebula,
  • 1 szkl wino białe wytrawne,
  • 4 łyżki masło,
  • 2 łyżeczki Przyprawa do ryb,
  • 1 kg ziemniaki,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku papryka mielona

 

Sposób przygotowania:

Filety z dorsza w winie
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Rybę pokroić na porcje, połowę filetów ułożyć w naczyniu, oprószyć przyprawą, posypać pokrojoną w plastry cebulą i przykryć resztą ryby. Posypać przyprawą, po wierzchu polać roztopionym masłem i zalać winem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i gotować około 10 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, wyłożyć na filety, oprószyć pieprzem i papryką. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Podawać z surówką.