Sposób przygotowania:
Filety z flądry na pieczarkach
Filet lekko osolić , posypać pieprzem i skropić sokiem z limonki ( lub ½ cytryny ) i zostawić w lodówce na 30 minut. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na łyżce oleju i łyżce masła. Rybę oprószyć mąką .Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety z obu stron na rumiano. Gdy ryba jest już usmażona dołożyć łyżkę masła i pieczarki z tłuszczem . Chwilę dosmażyć na małym gazie by ryba przeszła smakiem pieczarek. Podawać rybę ułożoną na warstwie pieczarek ( odsączonych z tłuszczu ) .Dodatkowo podać kawałki limonki lub cytryny do skrapiania ryby . Jako dodatek podaję albo frytki albo ziemniaki puree ( takie ze słodką śmietanką i polane odrobiną tłuszczu ze smażenia ryby ) + surówka z kiszonej kapusty .
anullka7
msewka
Chupnięta
Chupnięta
Babciagramolka
A to mnie zaskoczyłaś . Od wieków robię karpia z prawdziwkami na wigilię , łososia z pieczarkami i inne ryby . Właśnie ze względu na to ze moim zdaniem grzyby doskonale pasują do ryby - nadają jej doskonały smak .Nie mam pojęcia czemu komuś nie smakuje . Ja osobiście gorąco polecam .
Pyza
I potwierdzam, że ryba + grzyby to fajne połączenie, też takie stosuję
anullka7
Mój pstrąg faszerowany kurkami smakował wyśmienicie:) babcia mi mówiła że kiedyś było nie do pomyślenia mieszać smaki słodkie ze słonymi..Teraz miesza się np,śledzie z rodzynkami czy suszonymi śliwkami i smakują wybornie.Mnie bardzo odpowiada połączenie ryb z grzybami czy pieczarkami:)Uważam że jakbym słuchała co inni mówią w Tv. to nic bym nie spróbowała.
Babciagramolka
Chupnięta
anullka7
Mnie bardzo interesuje co było kiedyś:)co ludzie jedli ,jak żyli,dlatego w każdej wolnej chwili jak jestem u babci ciągle ją o coś pytam i robię sobie notatki ..Uwielbiam przeglądać stare zeszyty,mojej prababci i babci,muszę powiedzieć że całkiem smacznie jedli.Może nie tak wyszukanie jak teraz,ale prosto i zdrowo:).
Natala1210
Chupnięta