Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Filety z flądry na pieczarkach

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chrupiące filety z fladry – szybka , smaczna rybka.

Filety z flądry na pieczarkach

Składniki:

Filety z flądry na pieczarkach

 

 

Sposób przygotowania:

Filety z flądry na pieczarkach
Filet lekko osolić , posypać pieprzem i skropić sokiem z limonki ( lub ½ cytryny ) i zostawić w lodówce na 30 minut. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano na łyżce oleju i łyżce masła. Rybę oprószyć mąką .Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety z obu stron na rumiano. Gdy ryba jest już usmażona dołożyć łyżkę masła i pieczarki z tłuszczem . Chwilę dosmażyć na małym gazie by ryba przeszła smakiem pieczarek. Podawać rybę ułożoną na warstwie pieczarek ( odsączonych z tłuszczu ) .Dodatkowo podać kawałki limonki lub cytryny do skrapiania ryby . Jako dodatek podaję albo frytki albo ziemniaki puree ( takie ze słodką śmietanką i polane odrobiną tłuszczu ze smażenia ryby ) + surówka z kiszonej kapusty .