Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filety z karpia w tymiankowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W tymiankowym cieście można przyrządzać rożne gatunki filetów rybnych.

Filety z karpia w tymiankowym cieście

Składniki:

Filety z karpia w tymiankowym cieście

 

  • 1 kg filetów z karpia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 4-5 łyżek mleka
  • 4 łyżeczki mielonego tymianku
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Filety z karpia w tymiankowym cieście
Filety z ryby umyć, osuszyć w papierowym ręczniku. Natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, oprószyć odrobiną tymianku, odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. Do miski wsypać przesianą mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, wlać mleko, żółtko i dokładnie zmiksować. Następnie dodać sztywno ubitą pianę z białka, tymianek, sól i pieprz, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowane filety zanurzać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Podawać z ziemniakami i surówką.

Tagi:

jajko jajka