Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Filety z kurczaka

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Umyte i osuszone filety lekko rozbić trzonkiem noża, skropić sokiem z cytryny,

Filety z kurczaka

Składniki:

Filety z kurczaka

 

  • 60 dag filetów z piersi kurczaka

 

 

 

  • 2 łyżki oleju

 

 

 

  • 2 łyżeczki przyprawy curry

 

 

  • szczypta cukini

 

  • pół szklanki lekkiego bulionu

 

  • kieliszek białego wina

 

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka
Umyte i osuszone filety lekko rozbić trzonkiem noża, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, zostawić na pól godziny w chłodnym miejscu, po czym oprószyć mąką i obsmażyć na oleju. Przełożyć mięso do rondla, dodać umyte i osuszone morele (bez pestek), posypać curry, skropić bulionem i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 10 min., Opłukane truskawki posypać szczyptą cukru, dodać do kurczaka, skropić winem i dusić jeszcze 2-3 min. Podawać z ryżem na sypko i zieloną sałatą.