Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 56]

Filety z kurczaka w boczku z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie z kurkami, sezon się zaczął, za pewne każdy lubi tak smaczne grzybki, proponuję wykorzystać na danie obiadowe. Delikatne mięso z kurczaka, owinięte boczkiem, który sprawia, że potrawa jest soczysta w pysznym sosie z aromatycznymi kurkami.

Filety z kurczaka w boczku z kurkami

Składniki:

Filety z kurczaka w boczku z kurkami

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka w boczku z kurkami

ETAP 1:

Filety z kurczaka w boczku z kurkami

1. Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka, owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 25 minut w 180°C.

ETAP 2:

Filety z kurczaka w boczku z kurkami

2. W tym czasie, co piecze się nam mięso, obieramy cebule, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte i oczyszczone grzyby kurki.

3. Na koniec zagęszczamy śmietaną rozrobioną z mąką pszenną 2 minuty gotujemy.

ETAP 3:

4. Sos przekładamy do naczynia i układamy upieczone mięso.
5. Danie gotowe.
6. Smacznego.