IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Filety z kurczaka zapiekane z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rewelacyjna zapiekanka jako prosty sposób na podanie dobrze wszystkim na co dzień znanych składników

Filety z kurczaka zapiekane z ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Filety z kurczaka zapiekane z ziemniakami

 

  • 6 średnich filetów z piersi kurczaka
  • 1 spora cebula
  • 5-6 niedużych ziemniaków
  • 2 łyżeczki rozmarynu

 

  • Sos:
  • 125ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki wody
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 

  • Marynata:
  • 4 łyżki białego półwytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka zapiekane z ziemniakami
Filety z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i kroimy wzdłóż na połowę. Z wina, oliwy z oliwek oraz majeranku, tymianku, cząbru i szałwii tworzymy marynatę, którą zalewamy mięso. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w krążki, układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Na cebulkę układamy zamarynowane mięso. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w nierówną kostkę, wysypujemy na bokach naczynia tak, by otaczały mięso. Przed wstawieniem do piekarnika osypujemy ziemniaczki rozmarynem.Przecier pomidorowy rozcieńczamy 2 łyżkami wody, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ząbki czosnku pozbawiamy łupinek i wyciskamy do przecieru. Mieszamy, po czym powstałym sosem zalewamy zapiekankę.Danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.
Filety z kurczaka zapiekane z ziemniakami
Filety z kurczaka otaczamy ziemniakami po czym zalewamy sosem