Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka zapiekane z ziemniakami
Filety z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i kroimy wzdłóż na połowę. Z wina, oliwy z oliwek oraz majeranku, tymianku, cząbru i szałwii tworzymy marynatę, którą zalewamy mięso. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Cebulę obieramy z łupinek i kroimy w krążki, układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Na cebulkę układamy zamarynowane mięso. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w nierówną kostkę, wysypujemy na bokach naczynia tak, by otaczały mięso. Przed wstawieniem do piekarnika osypujemy ziemniaczki rozmarynem.Przecier pomidorowy rozcieńczamy 2 łyżkami wody, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ząbki czosnku pozbawiamy łupinek i wyciskamy do przecieru. Mieszamy, po czym powstałym sosem zalewamy zapiekankę.Danie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.