Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Filety z pstrąga w mące i warzywach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Warzywa duszone podane ze smażona rybą to pyszne danie obiadowe.

Filety z pstrąga w mące i warzywach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filety z pstrąga w mące i warzywach

 

  • 3-4 filety z pstrąga
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 mały por
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 kalarepka
  • 10 dag selera
  • 10 dag dyni
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 30-40 dag kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa curry
  • olej do smażenia

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Filety z pstrąga w mące i warzywach
Filety z pstrąga umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym oleju. W woku rozgrzać masło z 2 łyżkami oleju, zeszklić pokrojony w krążki por. Następnie dodać warzywa oprócz kapusty pekińskiej obrane i pokrojone w kostkę, podsmażyć. Wlać pół szklanki wrzącej wody z kostką rosołową i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie wsypać posiekaną kapustę pekińską, skropić odrobiną wody i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą curry. Smażoną rybę podawać z ziemniakami i duszonymi warzywami.
Filety z pstrąga w mące i warzywach
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojony por
Filety z pstrąga w mące i warzywach
Dodać pokrojone w kostkę warzywa bez kapusty i dusić do miękkości
Filety z pstrąga w mące i warzywach
Kapusę pekińską poszatkować i dodać do pół miękkich warzyw
Filety z pstrąga w mące i warzywach
Filety z pstrąga obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju