joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Filety z żurawiną, orzechami i morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne zarówno na ciepło jak również na zimno .

Filety z żurawiną, orzechami i morelami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filety z żurawiną, orzechami i morelami

 

 

Sposób przygotowania:

Filety z żurawiną, orzechami i morelami
Morele zalać 1/2 szkl wrzątku, odstawić na pół godziny. Filety umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Przeciąć wzdłuż na 2 płaty. Mięso lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Na płatach układać żurawinę, morele i orzechy. Zwijać w roladki. Każdą roladkę spiąć wykałaczkami lub związać nicią. W szerokim garnku rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano, zalać bulionem, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić pod przykryciem 20 minut. Roladki wyjąć, lekko ostudzić i usunąć z nich wykałaczki. Pokroić po skosie na plastry. Można podawać z sałatą i ryżem lub na zimno jako przystawka.
Filety z żurawiną, orzechami i morelami
Filety lekko rozbic tłuczkiem i oprószyć sola i pieprzem
Filety z żurawiną, orzechami i morelami
Na filetach ułożyc żurawinę, orzechy i morele, zwinąć w roladki
Filety z żurawiną, orzechami i morelami
Roladki spiąć wykałaczkami i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju