Sposób przygotowania:
Burgery z burakiem i grillowaną cukiniąETAP 1:
Przygotowujemy cukinie: pokrojoną na plasterki grillujemy na patelni z dodatkiem oliwy przez 5 minut z każdej strony. W trakcie smażenia doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem.
Ugotowane i pozbawione skórki buraki kroimy na 0,5 cm plasterki.
ETAP 2:
Mięso mielone łączymy z sosem sojowym, przecierem pomidorowym, czosnkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy 8 dużych kotletów, które pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10-15 minut.
Bułki do hamburgerów możemy podpiec na patelni grillowej lub włożyć do piekarnika na parę minut przed końcem pieczenia mięsa.
ETAP 3:
Sos czosnkowy przygotowujemy przekładając wszystkie składniki do miski i łącząc je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Najlepiej przygotować go na 30 minut przed podaniem.
ETAP 4:
Składanie burgerów zaczynamy od kleksa sosu czosnkowego na każdej z połówek bułki, następnie po kolei układamy: rukolę, plasterek buraka, cebulę, kotlet wołowy, plasterek pomidora, cukinię i drugą połówkę bułki.