Sposób przygotowania:
Fish pie Netki
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie,odcedzamy i dokładnie ugniatamy.W lekko osolej wodzie gotujemy również brokuła,uważamy by się nie rozgotowal.Masło rozgrzewamy na patelni,dodajemy pokrojonego w krążki pora,smażymy chwilę do czasu aż zmięknie.Odstawiamy.Pokrojone w dużą kostkę ryby zalewamy mlekiem,przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania.Gotujemy ok.5 min.lub do czasu aż będą prawie miękkie.Wyciągamy je łyżką cedzakową,odstawiamy.Zmniejszamy ogień go minimum.Do mleka dolewamy śmietanę z rozrobioną mąką,dodajemy gałkę,natkę pietruszki,koperek oraz pora z masłem,doprowadzamy do zagotowania,cały czas pilnując by sie nie zrobiły grudki.Gotujemy chwilę na malutkim ogniu,gdy sos zgęstnieje ,dodajemy rybę i całość doprawiamy do smaku.Na końcu dodajemy brokuła.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem,wlewamy sos z rybą.Do ziemniaków dodajemy jajko,mleko,śmietanę,dobrze mieszamy,zagniatamy raz jeszcze.Ziemniaczane puree delikatnie układamy partiami na sosie z rybą i brokułem.Potem widelcem rozprowadzamy tak by pokryć całość.Ziemniaki smarujemy roztopionym masłem,posypujemy papryka w proszku.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do czasu aż ziemniaki sie zrumienia(pieczemy w 190 stopniach C.Smacznego:)
anemon
marietta
marietta
Netka