Sposób przygotowania:
Flaczki wołowe
Flaki dokładnie umyć, sparzyć gorącą wodą, oskrobać nożem z nieczystości, poodcinać czarne końcówki, spłukać, po czym włożyć do wrzącej wody i gotować przez ok. 20 min pod przykryciem. Odcedzić, zagotować osoloną wodę, natomiast we wrzątku umieścić flaki, przykryć i gotować na małym ogniu przez 4-5 godzin. Jak flaki staną się już całkiem miękkie, odcedzić je i ostudzić. Pokrajać w cienkie paseczki, warzywa oczyścić i umyć, po czym poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka i wymieszać z warzywami. W garnku zagotować rosół, a do wrzątku włożyć warzywa i flaki, warstwami na zmianę. Do smaku osolić, dodać przyprawy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 40 min.