Sposób przygotowania:
Flaczki wołowe jak u mamy
Flaki dokładnie myjemy, dajemy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez godzinę. Następnie odcedzamy. Udka z kurczaka również myjemy, dajemy do garnka, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy zimną wodą, stawiamy na kuchence i gotujemy do miękkości mięsa. Cebulę obieramy z łupiny, kroimy w drobną kostkę i szklimy na małej ilości tłuszczu. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Seler i marchew obieramy cienko ze skórki, myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i trzemy na dużych oczkach tarki do warzyw. Wrzucamy to na patelnię do cebuli i chwilkę przesmażamy. Następnie dolewamy trochę wody i dusimy aż zmiękną Ugotowane udka wyciągamy widelcem z garnka i obieramy z mięsa. Mięso kroimy drobno i razem z flakami dajemy do wywaru. Całość gotujemy. Wsypujemy majeranek, gałkę, imbir i paprykę. Po pół godziny dorzucamy warzywa które dusiły się na patelni. I gotujemy do miękkości flaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.