Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Flaczki z boczniaka wg Babcigramolki:

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Niby grzybowa zupka , a smakuje inaczej od wszystkich grzybowych.

Flaczki z boczniaka wg Babcigramolki:

Składniki:

Flaczki z boczniaka wg Babcigramolki:

 

  • 25 dag boczniaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • ½ piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub innej przyprawy do zup – jak kto lubi )
  • pieprz mielony
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1/3 pęczka koperku
  • natka pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • ½ litra wody

 

Sposób przygotowania:

Flaczki z boczniaka wg Babcigramolki:
Cebulę pokroić w piórka i podsmażać na oleju. Wrzucić pokrojonego w paseczki boczniaka i drobno pokrojona pierś z kurczaka. Smażyć mieszając .Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) i dodać na patelnię . Dusić jeszcze 5 minut mieszając . Przełożyć do rondelka . Zalać woda i dodać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę bulionową .Dusić 30 minut. Doprawić majerankiem , pieprzem .Zagęścić mąką . Dodać usiekany koper. Podawać posypane natką pietruszki.Można robić wersję wegetariańską nie dodając kurczaka i używając bulionu warzywnego.