kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

flaczki z podrobów albo gulasz-:)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

a taka sobie wariacja na temat flaczków lub gulaszu z podrobów, tanio a smacznie i aromatycznie

flaczki z podrobów albo gulasz-:)

Składniki:

flaczki z podrobów albo gulasz-:)

 

  • 20 dkg żołądków drobiowych pokrojonych w paseczki
  • 20 dkg serc drobiowych pokrojonych w paseczki
  • 20 dkg wątróbki oczywiście w paseczki
  • 3 nerki wieprzowe
  • 1 dorodna cebula pokrojona w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku
  • łycha majeranku, pokruszony liść laurowy, 3 ziarenka jałowca
  • przyprawa do flaków
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • mała śmietana- gęsta
  • pół cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

flaczki z podrobów albo gulasz-:)
Cebulkę szklimy, dodajemy pokruszone przyprawy, chwilkę przesmażamy. Mięsa (bez wątróbki) pokrojone w paseczki wrzucamy, chwilkę mieszamy, dolewamy wody ok. 5 cm nad wysokość mięsa, dodajemy kostkę, przyprawę do flaków, pokrojony w kostkę w czosnek, dusimy na wolnym ogniu około godziny, dodajemy wątróbkę i dusimy jeszcze 10 min. I teraz- jeśli ma być zupka to koniec obróbki, jeśli gulasz to zagęszczamy mąka rozrobiona w 3 łyżkach wody, doprawiamy sokiem z cytryny i na koniec dodajemy stopniowo śmietanę...pycha-:)