Sposób przygotowania:
Flądry po kaszubsku
1 liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 50 ml śmietany, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, 2 łyżki posiekanego koperku, sól, pieprz flądry sprawić: odciąć głowy, ogony i płetwy. Opłukać, [posolić i odstawić na 30 minut warzywa obrać, opłukać, zalać 1 l wody, dodać przyprawy, sok z cytryny, osolić, gotować 20 minut i przecedzić. Do wywaru włożyć flądry i gotować 10 minut na małym ogniu. Flądry wyjąć, wywar przecedzić. Mąkę przesmażyć na maśle, wlać 200 ml wywaru, gotować mieszając 10 minut, dodać śmietankę i koperek, sos doprawić, flądry zagrzać w sosie i podawać z gotowanymi ziemniakami. Flądry można też zostawić w wywarze, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, sól, pieprz, koperek, zagotować, przelać do wazy i podawać jako zupę.