Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dziś na blogu pozostaję w jesiennym klimacie. A jeśli jesień, to nie może się ona obyć bez dyni. Lubię wykorzystywać dynie do różnych dań. Dziś dodam ją do włoskiej focacci, będzie miała piękny kolor.

Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem

 

 

Sposób przygotowania:

Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem
Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wlewamy letnią wodę, dodajemy cukier, 1 łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże "ruszą". Następnie do aktywnych drożdży dodajemy mąkę, pure z dyni, oliwę, sól i suszony rozmaryn. Ciasto wyrabiamy przy pomocy miksera przez 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, odgazowujemy i formujemy placek o wymiarach około 32 x 42 cm, przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W focacci robimy placem dziurki, wierzch smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy świeżym rozmarynem i grubą solą. Pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika gorące ciasto delikatnie skrapiamy oliwą.
Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem
Wyrośnięta focaccia wędruje do piekarnika
Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem
Po upieczeniu skrapiamy ciasto oliwą z oliwek