nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidora

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Placek który może być moczony w sosach, jak i jedzony samodzielnie, doskonałe jako przekąska

Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidora

 

Sposób przygotowania:

Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidora
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę z oliwek oraz sól. Ciasto wyrabiamy, aż składniki się połączą. Ciasto będzie rzadkie i klejące. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Blachę posypujemy mąką i układamy ciasto. Formujemy prostokąt ok 20x30 cm. Opuszki palców wciskamy w ciasto, tak, aby powstały wgłębienia. Smarujemy jeszcze ciasto oliwą. Popsypujemy rozmarynem,, pieprzem, układamy oliwki oraz pomidory suszone. Pieczemy w piekarniku na 220 stopni przez ok 25 minut. Gotowe :)
Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidora
Przesianą mąkę łączymy z pozostałymi składnikami
Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidora
Wyrabiamy ciasto rękami na gładka masę
Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidora
Odstawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość
Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidora
Dodajemy rozmaryn, pomidory suszone i oliwki