Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Fondue piemondzkie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ser zetrzeć na tarce. W kociołku do fondue lub żaroodpornym naczyniu podgrzać mleko.

Fondue piemondzkie

Składniki:

Fondue piemondzkie

 

 

  • 400 g sera twardego (gruyere, appenzel, comte, fribourg lub beaufort)

 

 

  • 50 ml kirszu lub wytrawnej wiśniówki

 

 

 

  • bułka pszenna

 

Sposób przygotowania:

Fondue piemondzkie
Ser zetrzeć na tarce. W kociołku do fondue lub żaroodpornym naczyniu podgrzać mleko. Wsypać do niego utarty ser i mieszać, aż powstanie gęsta, jednolita masa. Usmażyć pieczarki na maśle, dodać do sera. Przyprawić fondue pieprzem i gałką muszkatołową, po czym wlać kieliszek kirszu. Naczynie z gorącym fondue ustawić na podgrzewaczu. Bułkę pokroić w kostkę o boku 3 cm. Nadziewać kawałki bułki na widelec o długim trzonku i maczać w fondue. Fondue można zagęścić w czasie gotowania 1 łyżeczką mąki kartoflanej i przyprawić sokiem z cytryny. Zapobiega to zwarzeniu się fondue. Porcja dla 4 osób przygotowanie 10 minut ogrzewanie 20 minut

Tagi:

sery ser