Nie jestem zawodowym kucharzem ale gotuję ( chyba nie najgorzej ) od jakichś 40 lat .Wywodzę się Rodziny pasjonatów kulinarnych .Sprawdzam każdy smak , każdy pomysł jaki tylko wpadnie mi w łapki . Nie znoszę monotonii . Nie gotuję tych samych potraw non stop .Moja kolekcja przepisów jest równa Twojej albo i większa ( bo starsza jestem ) .
Zdjęcia potrawom robię od 3 lat .Wstawiam od 3 lat ( tak ok. ) .
I absolutnie nie zwracam uwagi na przepisy bez zdjęć . Są dla mnie mało wiarygodne . Napisać można wszystko.
Wolę przepis ze zdjęciem zrobionym komórką - mało ostre , ze złą kompozycją , bez kontrastu z fatalną dekoracją lub bez - niż taki bez zdjęcia potrawy . Bo ten ze zdjęciem świadczy o tym , że autor potrawę ugotował . Widzę ją . I nawet jak jest fatalnie przedstawiona to potrafię ocenić czy będzie mi pasować .
Wstawiam przepisy bo może się komuś przydadzą , bo mam możliwość pokazania znajomym co i jak zrobiłam , bo mogę brać udział w konkursach ( lubię zdrową rywalizację ) .
Nie wstawiam zgromadzonych przepisów bez zdjęć bo nie widzę sensu .Nie muszę wstawić wszystkiego co kiedykolwiek ugotowałam i spisałam jak to zrobić . Był okres , że gotowałam dla 8 osób - piekłam całe kaczki , gęsi , nawet prosiątko się trafiło . Faszerowałam szczupaki i sandacze w całości .Mam przepisy - i nie wstawię ich bo na 2 osoby takiego dania nie zrobię . Jak kiedyś komuś będzie przepis potrzebny to podam na PW lub na forum .
Jeśli kiepskiej jakości zdjęcie mi przeszkadza to na niego po prostu nie patrzę .
Ten kto wstawia dla przyjemności dzielenia się przepisami nie zwróci uwagi na to czy dostał za przepis 1 czy 30 punktów - co to za różnica .
Nie odczuwam potrzeby wstawienia wszystkiego co zapisałam. Bardziej mnie bawi wracanie do wczesnych przepisów i poprawiania ich zapisu ( bo sam wiesz , że napisanie dobrze przepisu nie jest wcale proste i dopiero z czasem człowiek się tego uczy ) lub zdjęcia do niego ( jak patrzę na te sprzed 3 lat to się za głowę łapię ).
Wracając jeszcze do tego czemu jestem za tym by przepis ze zdjęciami był wysoko punktowany a ten bez nie - to między innymi dla tego, że czasem nie potrawa jest najważniejsza ( np. kasza manna na którą sie powołujesz ) a sposób podania , dekoracja .Dopiero tu można poznać jakie ktoś ma podejście do tego co robi .Sam wstawiłeś przepis ( nawet nie zapamiętałam na co ) ze zdjęciem na którym był smalec podany w formie kulek z fantastyczną dekoracją . Gdybyś mi ten smalec opisał to nie zrobił by na mnie wrażenia , a tak zapamiętam go do końca życia .
Zdecydowanie optuję za tym by przepisy bez zdjęć były nisko oceniane by uniknąć masówki ( z opcją dodatkowych punktów za dobre przepisy ) .
zmieniono 2 razy (ostatnio 06 sty 2012 20:26 przez Babciagramolka)
Witajcie ...
Powiedzcie mi czy nie można zmienić regulaminu w ten sposób aby można było dodawać przepisy bez zdjęć jak ktoś lubi ale aby po prostu nie były punktowane ?
Co do zdjęć robionych telefonami komórkowymi to ja robię tylko telefonem ale przecież zawsze widać wyraźnie - no w miarę co jest czym więc myślę że to nie jest duży problem, a zalewanie portalu przepianymi z książki kucharskiej bądź innego źródła przepisami tylko zmniejsza jego rangę ...
A mnie takie wyjście wydaje mi się całkiem ciekawe. Nie ma punktów za przepisy bez zdjęć, nie ma motywacji do przepisywania książek kucharskich. A jeśli moderator uzna przepis za ciekawy i wartościowy, daje bonusa
zmieniono 1 raz (ostatnio 06 sty 2012 19:36 przez edytaha)
Bardzo dobrze,że się dyskutuje nad zmianami...
jednak Bajtek pamiętaj,że znajdują sie tez perełki bez zdjęc czyli bardzo dobre przepisy...te można by nagradzać dodatkowo jakimiś punktami
Zgadzam się , że są i " perełki " bez zdjęć...ale to jest "kropla w morzu" i nie będzie tez nic trudnego , aby te osoby dodały zdjęcia zrobione nawet tylko telefonem komórkowym. W końcu "korona z głowy im nie spadnie i niech też trochę popracują nad wstawianiem i opisywaniem........
Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Osobiście wolę dobry przepis bez zdjęcia od przepisu ze zdjęciem zrobionym aparatem komórkowym, najczęściej nieostrym z przekłamanymi kolorami... Poza jakością techniczną wiele zdjęć jest wykonane nieumiejętnie, bez znajomości elementarnych podstaw kompozycji kadru i dekoracji potraw. Zwróć uwagę na fakt, że większość książek kucharskich jest ilustrowana przez fachowców fotografów a nie autorów przepisów. Znam osobiście wielu dobrych kucharzy, którzy w kwestiach foto są całkowitymi dyletantami. Dodawanie kiepskich zdjęć tak samo zaśmieca stronę jak dodawanie beznadziejnych przepisów.
Druga sprawa to kwestia przepisów bez zdjęć. Dam za przykład siebie. Jestem kucharzem z wieloletnim stażem. Przygodę z kuchnią zaczynałem ponad 30 lat temu. Tamten czas był moim najbardziej kulinarnie "płodnym" okresem. Wtedy właśnie powstało najwięcej moich autorskich dokonań. Przepisy pilnie spisywałem i wszystkie (ok 2000) posiadam do chwili obecnej. W tamtych czasach nikomu się nawet nie śniło o aparatach cyfrowych, a fotografia tradycyjna była bardzo kosztowna...
Czyli według propozycji niektórych z Was za mój przepis na np. "prosię faszerowane po staropolsku" (opis zajmujący 35 pełnych linijek tekstu) otrzymałbym 1 punkt a przepis na kaszkę manną z syropem udokumentowany kilkoma kiepskimi zdjęciami z komórki ok 50 punktów? To byłoby sprawiedliwie?
A może mam ponownie ugotować te 2000 potraw i wykonać zdjęcia? Przypuszczam, że nie starczy mi na to życia, a o kasie to nawet nie wspomnę.
Przyznam się, że chętnie zrezygnowałbym z konkursu z nagrodami. Ja całą tę zabawę traktuję wyłącznie jako hobby i bardziej satysfakcjonowało by mnie osiągnięcie rangi platynowego eksperta niż ten "wyścig szczurów" po nagrodę. Niestety większość moich przepisów dodałem na innych stronach i aby je dodać tutaj musiałbym je "przerabiać" a na to nie mam najmniejszej ochoty.
zmieniono 1 raz (ostatnio 06 sty 2012 19:36 przez Bahus)
Witajcie ...
Powiedzcie mi czy nie można zmienić regulaminu w ten sposób aby można było dodawać przepisy bez zdjęć jak ktoś lubi ale aby po prostu nie były punktowane ?
Co do zdjęć robionych telefonami komórkowymi to ja robię tylko telefonem ale przecież zawsze widać wyraźnie - no w miarę co jest czym więc myślę że to nie jest duży problem, a zalewanie portalu przepianymi z książki kucharskiej bądź innego źródła przepisami tylko zmniejsza jego rangę ...
a moze by wymysleć cos na takich gdzie nie umiemy udowodnic ze to jest zerżniete, ale to podejrzewamy bo przepis po pierwsze jest ewidentnie głupi, pod drugie napisany jakby nie wiedzieli o co chodzi (jaki przepis zaczyna się od słowa "Następnie'), po trzecie gdzie nie odpowiadaja na zadane pytania co do uściślenia przepisu (nie odpowiedza bo nie wiedza jak co jest zrozumiałe), przykład jak ponizej:
https://gotujmy.pl/salatka-figiel,przepisy,129622.html#comments
https://gotujmy.pl/krakowski-orzechownik,przepisy,129539.html#comments
https://gotujmy.pl/jajka-smazone-z-warzywami,przepisy,128804.html#comments
ale maja czas na to zeby wlejac kolejne przepis wrrrrr
Własnie przeczytałam Wasze wypowiedzi i w zupełności się z Wami zgadzam!
Dziwię się, że właściciele decydują się na takie zaśmiecanie zbioru przepisów.
To ma bardzo krótkie nogi.
Dostałam kiedyś w nagrodę za przepisy na onet.pl (moja pierwsza książka w necie)
ogromną księgę Kuchnia Polska.
Najpierw się ucieszyłam,ale jak zajrzałam do środka......
mnóstwo przepisow byle jakich, a nawet błędy typu zamiast 10g - 10dag soli.
Gdyby ktoś gotował ściśle wg tego - zgroza.
W sumie po to są książki kucharski, by gotować wg receptury.
Tym którzy znają zasady i potrafią gotować bez przepisu są niepotrzebne.
Powinno się dopuszczać przepisy wykonane wg receptury z książki kucharskiej, z tym, że powinno się wyszczególnić autora i pokazać swoją kreację na talerzu.
Podpisuję się za zmianami - tylko fotki ze zdjęciem.
Jeśli przepis bez zdjęcia jest wyjatkowy - utworzyć nową kategorię przepisów i tam je umieszczać.
Może jakaś petycja do właścicieli portalu.....?
ja też czekam jak najszybciej. Bo niby po co wymyślać nowe przepisy i tak się starać, opisywać je skrupulatnie, a ktoś wszystko zwali z książki i co to za sprawiedliwość popieram was, dziewczyny!
Mam dość !!!!!!!!
Obserwuj wątekOdp: Mam dość !!!!!!!!
Babciagramolka
Jestem absolutnie odwrotnego zdania niż Ty .
Nie jestem zawodowym kucharzem ale gotuję ( chyba nie najgorzej ) od jakichś 40 lat .Wywodzę się Rodziny pasjonatów kulinarnych .Sprawdzam każdy smak , każdy pomysł jaki tylko wpadnie mi w łapki . Nie znoszę monotonii . Nie gotuję tych samych potraw non stop .Moja kolekcja przepisów jest równa Twojej albo i większa ( bo starsza jestem ) .
Zdjęcia potrawom robię od 3 lat .Wstawiam od 3 lat ( tak ok. ) .
I absolutnie nie zwracam uwagi na przepisy bez zdjęć . Są dla mnie mało wiarygodne . Napisać można wszystko.
Wolę przepis ze zdjęciem zrobionym komórką - mało ostre , ze złą kompozycją , bez kontrastu z fatalną dekoracją lub bez - niż taki bez zdjęcia potrawy . Bo ten ze zdjęciem świadczy o tym , że autor potrawę ugotował . Widzę ją . I nawet jak jest fatalnie przedstawiona to potrafię ocenić czy będzie mi pasować .
Wstawiam przepisy bo może się komuś przydadzą , bo mam możliwość pokazania znajomym co i jak zrobiłam , bo mogę brać udział w konkursach ( lubię zdrową rywalizację ) .
Nie wstawiam zgromadzonych przepisów bez zdjęć bo nie widzę sensu .Nie muszę wstawić wszystkiego co kiedykolwiek ugotowałam i spisałam jak to zrobić . Był okres , że gotowałam dla 8 osób - piekłam całe kaczki , gęsi , nawet prosiątko się trafiło . Faszerowałam szczupaki i sandacze w całości .Mam przepisy - i nie wstawię ich bo na 2 osoby takiego dania nie zrobię . Jak kiedyś komuś będzie przepis potrzebny to podam na PW lub na forum .
Jeśli kiepskiej jakości zdjęcie mi przeszkadza to na niego po prostu nie patrzę .
Ten kto wstawia dla przyjemności dzielenia się przepisami nie zwróci uwagi na to czy dostał za przepis 1 czy 30 punktów - co to za różnica .
Nie odczuwam potrzeby wstawienia wszystkiego co zapisałam. Bardziej mnie bawi wracanie do wczesnych przepisów i poprawiania ich zapisu ( bo sam wiesz , że napisanie dobrze przepisu nie jest wcale proste i dopiero z czasem człowiek się tego uczy ) lub zdjęcia do niego ( jak patrzę na te sprzed 3 lat to się za głowę łapię ).
Wracając jeszcze do tego czemu jestem za tym by przepis ze zdjęciami był wysoko punktowany a ten bez nie - to między innymi dla tego, że czasem nie potrawa jest najważniejsza ( np. kasza manna na którą sie powołujesz ) a sposób podania , dekoracja .Dopiero tu można poznać jakie ktoś ma podejście do tego co robi .Sam wstawiłeś przepis ( nawet nie zapamiętałam na co ) ze zdjęciem na którym był smalec podany w formie kulek z fantastyczną dekoracją . Gdybyś mi ten smalec opisał to nie zrobił by na mnie wrażenia , a tak zapamiętam go do końca życia .
Zdecydowanie optuję za tym by przepisy bez zdjęć były nisko oceniane by uniknąć masówki ( z opcją dodatkowych punktów za dobre przepisy ) .
Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
edytaha
A mnie takie wyjście wydaje mi się całkiem ciekawe. Nie ma punktów za przepisy bez zdjęć, nie ma motywacji do przepisywania książek kucharskich. A jeśli moderator uzna przepis za ciekawy i wartościowy, daje bonusa
Odp: Odp: Odp: Mam dość !!!!!!!!
Bahus
Absolutnie się z Tobą nie zgadzam. Osobiście wolę dobry przepis bez zdjęcia od przepisu ze zdjęciem zrobionym aparatem komórkowym, najczęściej nieostrym z przekłamanymi kolorami... Poza jakością techniczną wiele zdjęć jest wykonane nieumiejętnie, bez znajomości elementarnych podstaw kompozycji kadru i dekoracji potraw. Zwróć uwagę na fakt, że większość książek kucharskich jest ilustrowana przez fachowców fotografów a nie autorów przepisów. Znam osobiście wielu dobrych kucharzy, którzy w kwestiach foto są całkowitymi dyletantami. Dodawanie kiepskich zdjęć tak samo zaśmieca stronę jak dodawanie beznadziejnych przepisów.
Druga sprawa to kwestia przepisów bez zdjęć. Dam za przykład siebie. Jestem kucharzem z wieloletnim stażem. Przygodę z kuchnią zaczynałem ponad 30 lat temu. Tamten czas był moim najbardziej kulinarnie "płodnym" okresem. Wtedy właśnie powstało najwięcej moich autorskich dokonań. Przepisy pilnie spisywałem i wszystkie (ok 2000) posiadam do chwili obecnej. W tamtych czasach nikomu się nawet nie śniło o aparatach cyfrowych, a fotografia tradycyjna była bardzo kosztowna...
Czyli według propozycji niektórych z Was za mój przepis na np. "prosię faszerowane po staropolsku" (opis zajmujący 35 pełnych linijek tekstu) otrzymałbym 1 punkt a przepis na kaszkę manną z syropem udokumentowany kilkoma kiepskimi zdjęciami z komórki ok 50 punktów? To byłoby sprawiedliwie?
A może mam ponownie ugotować te 2000 potraw i wykonać zdjęcia? Przypuszczam, że nie starczy mi na to życia, a o kasie to nawet nie wspomnę.
Przyznam się, że chętnie zrezygnowałbym z konkursu z nagrodami. Ja całą tę zabawę traktuję wyłącznie jako hobby i bardziej satysfakcjonowało by mnie osiągnięcie rangi platynowego eksperta niż ten "wyścig szczurów" po nagrodę. Niestety większość moich przepisów dodałem na innych stronach i aby je dodać tutaj musiałbym je "przerabiać" a na to nie mam najmniejszej ochoty.
Odp: Mam dość !!!!!!!!
Konczi
Powiedzcie mi czy nie można zmienić regulaminu w ten sposób aby można było dodawać przepisy bez zdjęć jak ktoś lubi ale aby po prostu nie były punktowane ?
Co do zdjęć robionych telefonami komórkowymi to ja robię tylko telefonem ale przecież zawsze widać wyraźnie - no w miarę co jest czym więc myślę że to nie jest duży problem, a zalewanie portalu przepianymi z książki kucharskiej bądź innego źródła przepisami tylko zmniejsza jego rangę ...
Odp: Mam dość !!!!!!!!
bernika
https://gotujmy.pl/salatka-figiel,przepisy,129622.html#comments
https://gotujmy.pl/krakowski-orzechownik,przepisy,129539.html#comments
https://gotujmy.pl/jajka-smazone-z-warzywami,przepisy,128804.html#comments
ale maja czas na to zeby wlejac kolejne przepis wrrrrr
Odp: Mam dość !!!!!!!!
evita0007
Odp: Mam dość !!!!!!!!
jaNina
Dziwię się, że właściciele decydują się na takie zaśmiecanie zbioru przepisów.
To ma bardzo krótkie nogi.
Dostałam kiedyś w nagrodę za przepisy na onet.pl (moja pierwsza książka w necie)
ogromną księgę Kuchnia Polska.
Najpierw się ucieszyłam,ale jak zajrzałam do środka......
mnóstwo przepisow byle jakich, a nawet błędy typu zamiast 10g - 10dag soli.
Gdyby ktoś gotował ściśle wg tego - zgroza.
W sumie po to są książki kucharski, by gotować wg receptury.
Tym którzy znają zasady i potrafią gotować bez przepisu są niepotrzebne.
Powinno się dopuszczać przepisy wykonane wg receptury z książki kucharskiej, z tym, że powinno się wyszczególnić autora i pokazać swoją kreację na talerzu.
Podpisuję się za zmianami - tylko fotki ze zdjęciem.
Jeśli przepis bez zdjęcia jest wyjatkowy - utworzyć nową kategorię przepisów i tam je umieszczać.
Może jakaś petycja do właścicieli portalu.....?
Odp: Mam dość !!!!!!!!
Odp: Mam dość !!!!!!!!
olmanka
Odp: Mam dość !!!!!!!!
bernika