SUPERPRZEPIS

Francuski a'la krokiet

  • 8
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Francuski a'la krokiet Więcej zdjęć (3)

Francuski a'la krokiet idealnie sprawdził się jako danie główne.

Składniki:

Francuski a'la krokiet

 

  • Na dwie porcje:

 

  • 275g ciasto francuskie (1 opakowanie)
  • 350g kapusta kiszona
  • 300g grzyby (ja miałam opieńki mrożone,ale mozna użyć innych leśnych grzybów)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki olej do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawa do bigosu (niekoniecznie)
  • 4 paski ser żółty
  • sól,pieprz kolorowy (wg.uznania)

Sposób przygotowania:

Francuski a'la krokiet
Grzyby rozmrozić i pokroić w kostkę.Kapustę ugotować do miękkości-wystudzić i posiekać dość drobno.Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać olej podsmażyć cebulę następnie dodać grzyby a na końcu kapustę.Doprawić przyprawami i chwilkę przesmażyć.Odstawić do wystygnięcia.Ciasto francuskie przekroić na pół.Na środek ułożyć farsz po całej długości a na farsz po dwa paski sera.Końce ciasta poprzecinać w paski (jak na zdjęciu) następnie zakładamy jeden na drugim tak jak byśmy robili warkocz.Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wkładamy do rozgrzanego do 170*C i pieczemy około 30 minut. Możemy podać z czystym czerwonym barszczykiem ....
Francuski a'la krokiet
To zdjęcie przedstawia w całej okazałości naszego chrupiącego krokieta....
Francuski a'la krokiet
Tutaj z kolei widzimy poszczególne etapy przygotowania a'la krokieta...