Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Francuskie ciastko z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto francuskie to ulubione ciasto mojej rodziny a wariancji jego podania multum - polecam z kremem budyniowym i malinami

Francuskie ciastko z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie ciastko z malinami

 

Sposób przygotowania:

Francuskie ciastko z malinami
Ciasto francuskie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 15 minut, przekrawamy na pół. Przygotowujemy masę - 500ml mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym, do miski wlewamy pozostałe 250ml mleka dodajemy budyń, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną i miksujemy - wlewamy na gotujące się mleko z masłem i cukrem i energicznie mieszamy aż powstanie puszysty krem - ściągami z ognia i rozmiksujemy przez 3 minuty aby był doskonale puszysty. Kremem smarujemy jedną część ciasta, drugą przykrywamy. Wkładamy do lodówki aż dokładnie stężeje. Kroimy na większe kawałki, podajemy z bitą śmietaną i malinami.
Francuskie ciastko z malinami
mleko zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym
Francuskie ciastko z malinami
pozostałe skłądniki nalezy rozmiksować w 250ml mleka
Francuskie ciastko z malinami
gotowy krem budyniowy miksujemy aby był puszysty
Francuskie ciastko z malinami
smarujemy jedną część ciasta i przykrywamy drugą częścią