Sposób przygotowania:
Francuskie oczko z groszkiem
Mąkę przesiać, dodać masło w kawałkach i posiekać nożem. Dodać jajo, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do lodówki na 10h. Po tym czasie ciasto rozwałkować, talerzem wyciąć 3 krążki. W 2 wykroić kółka. Każdy krążek posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temp. 240 st. ok. 15-20 min.
Farsz:
piersi drobno pokroić, groszek odcedzić z zalewy(mrożony ugotować). Masło rozpuścić na patelni, wymieszać z mąką, rozprowadzić szklankę bulionu, zagotować.
Doprawić, włożyć mięso i groszek, podgrzać.
Gorącym farszem napełnić jeszcze ciepłe ciasto.
Natychmiast podawać. Można posypać startym żółtym serem i zieleniną.
Farsz:
piersi drobno pokroić, groszek odcedzić z zalewy(mrożony ugotować). Masło rozpuścić na patelni, wymieszać z mąką, rozprowadzić szklankę bulionu, zagotować.
Doprawić, włożyć mięso i groszek, podgrzać.
Gorącym farszem napełnić jeszcze ciepłe ciasto.
Natychmiast podawać. Można posypać startym żółtym serem i zieleniną.
Pyza