cisowianka20

cisowianka20

Starszy Kucharz
[Przepisów: 33]

Francuskie oczko z groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przekąska na ciepło

Francuskie oczko z groszkiem

Składniki:

Francuskie oczko z groszkiem

 

  • Ciasto:

 

 

  • Farsz:

 

  • 1 łyżka smalcu
  • 2 ugotowane piersi kurczaka
  • puszka zielonego groszku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu
  • pieprz
  • sól
  • kawałek sera żółtego

Sposób przygotowania:

Francuskie oczko z groszkiem
Mąkę przesiać, dodać masło w kawałkach i posiekać nożem. Dodać jajo, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do lodówki na 10h. Po tym czasie ciasto rozwałkować, talerzem wyciąć 3 krążki. W 2 wykroić kółka. Każdy krążek posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temp. 240 st. ok. 15-20 min.

Farsz:

piersi drobno pokroić, groszek odcedzić z zalewy(mrożony ugotować). Masło rozpuścić na patelni, wymieszać z mąką, rozprowadzić szklankę bulionu, zagotować.
Doprawić, włożyć mięso i groszek, podgrzać.
Gorącym farszem napełnić jeszcze ciepłe ciasto.
Natychmiast podawać. Można posypać startym żółtym serem i zieleniną.