goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Francuskie paszteciki z jajecznicą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Z podanych składników wychodzi 10 pasztecików

Francuskie paszteciki z jajecznicą

Składniki:

Francuskie paszteciki z jajecznicą

 

  • ciasto francuskie mrożone 1/2 kg
  • pomidor 4 sztuki
  • jaja 8 sztuk
  • cebula 1 sztuka
  • mleko 5 łyżek
  • masło 2 łyżki
  • szczypiorek 1/2 pęczek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Francuskie paszteciki z jajecznicą
Ciasto francuskie rozmrażamy. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykrawamy kółka o średnicy ok. 7 cm. W 16 kółkach wycinamy środki tak by kształtem przypominały oponki. Na pełnych kółkach układamy po dwa pierścienie (zlepiając delikatnie wodą). Pieczemy w 220 stopniach około 15 minut. Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, dodajemy rozmącone z mlekiem jajka - smażymy jajecznicę. Doprawiamy do smaku i napełniamy nią paszteciki - wierzch posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem.