Sposób przygotowania:
Francuskie pierożki z lekkim farszem
Ryż ugotować w osolonym wrzątku tak aby był lekko kleisty.Odcedzić zostawić do wystygnięcia. Boczek pokroić w kosteczkę przesmażyć na patelni na dużym ogniu,aż się lekko zrumieni.Cukinię umyć zetrzeć na tarce-nie obierać ze skórki,osolić i zostawić na 10 minut po tym czasie odcisnąć wymieszać z ryżem i boczkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać. Ciasto francuskie rozwałkować wycinać szklanką krążki nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze,posmarować rozmąconym żółtkiem posypać sezamem.Piekarnik rozgrzać do 200*c włożyć pierożki i zapiekać około 20 minut-do zrumienienia.Podawać gorące choć równie dobrze smakują na zimno.
edytaha
2milutka
Dzięki Edytko:)