2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Francuskie pierożki z lekkim farszem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Lekka przekąska na ciepło z francuskim ciastem,i bogatym wnętrzem z ryżu cukinii i boczku,polubią zarówno dzieci jak i dorosli

Francuskie pierożki z lekkim farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie pierożki z lekkim farszem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżki sezamu

Sposób przygotowania:

Francuskie pierożki z lekkim farszem
Ryż ugotować w osolonym wrzątku tak aby był lekko kleisty.Odcedzić zostawić do wystygnięcia. Boczek pokroić w kosteczkę przesmażyć na patelni na dużym ogniu,aż się lekko zrumieni.Cukinię umyć zetrzeć na tarce-nie obierać ze skórki,osolić i zostawić na 10 minut po tym czasie odcisnąć wymieszać z ryżem i boczkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać. Ciasto francuskie rozwałkować wycinać szklanką krążki nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze,posmarować rozmąconym żółtkiem posypać sezamem.Piekarnik rozgrzać do 200*c włożyć pierożki i zapiekać około 20 minut-do zrumienienia.Podawać gorące choć równie dobrze smakują na zimno.
Francuskie pierożki z lekkim farszem
cukinie myjemy ścieramy na tarce solimy i odciskamy z soku
Francuskie pierożki z lekkim farszem
cukinię mieszamy z ugotowanym ryżem i przesmażonym boczkiem
Francuskie pierożki z lekkim farszem
z ciasta wycinamy kółka nadziewamy farszem
Francuskie pierożki z lekkim farszem
zlepiamy brzegi smarujemy zółtkiem posypujemy sezamem i pieczemy