Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie ale jakże pyszne pierożki z kurkami

Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami
Ja miałam kurki mrożone. W przypadku świeżych trzeba ja oczywiście lekko oczyścić. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i wrzucam kurki. Lekko solę i pieprzę i podsmażam przez kilka minut. Dolewam śmietanę i mieszam razem przez chwilę. Ciasto francuskie dzielę na 12 kwadratów - wyjdzie 6 pierożków. Łyżką nakładam porcję kurek na 6 pierożków, a pozostałe nakładam na wierzch. W szklance mieszam żółtko z łyżką mleka i smaruje wierzch każdego pierożka - i obsypuję suszoną bazylią. Piekę przez około 15 minut w 180C.
Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami
kurki podsmażam przez chwilę na maśle na patelni
Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami
ciasto dzielę na 12 kwadratów i na 6 z nich układam farsz
Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami
wierzch smaruję rozbełtanym żóltkiem z mlekiem aby pierożki błyszczały
Pierożki z ciasta francuskiego z kurkami
piekę przez około 15 minut wraz z papierem dołączonym do ciasta