Sposób przygotowania:
Frango znaczy kurczak
Kurczaka podzielić na porcje .Ułożyć w zamykanym pojemniku .Zmieszać olej z przyprawami , szczyptą soli , pokrojonym czosnkiem , sokiem z 1/4 cytryny .Zalać mięso i natrzeć marynatą , włożyć pokrojony czosnek i wypestkowaną papryczkę chili . Wstawić do lodówki na godzinę . Ułożyć w żaroodpornym naczyniu . Nastawić na 220 * c przez 30 minut ( od czasu kiedy się temperatura ustawi ) . Dodać pokrojoną na 4 kawałki pozostałą 1/2 cytryny i odkryte piec jeszcze 20 minut tak by kurczak się zrumienił , a cytryna podpiekła .
Podawać z sałatą , ryżem gotowanym na bulionie ( coś w rodzaju risotto ) ,przekrojonymi na pół winogronami i obłożone pieczonymi posolonymi cytrynami .
Robiłam na 2 osoby ( i tyle nam wystarcza ) stąd ta mikroskopijna porcja . Ta ilość marynaty spokojnie starczy na pół kurczaka .
Podawać z sałatą , ryżem gotowanym na bulionie ( coś w rodzaju risotto ) ,przekrojonymi na pół winogronami i obłożone pieczonymi posolonymi cytrynami .
Robiłam na 2 osoby ( i tyle nam wystarcza ) stąd ta mikroskopijna porcja . Ta ilość marynaty spokojnie starczy na pół kurczaka .
mali.na