nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Fritata ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Uwielbiam połączenie ziemniaków z jajkami

Fritata ze szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fritata ze szparagami

 

Sposób przygotowania:

Fritata ze szparagami
Szparagi łamiemy i zostawiamy tylko górną mięsistą cześć, obieramy i kroimy na ok 2 cm kawalki. Ziemniaki czyścimy i gotujemy w posolonej wodzie 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę przez ok 3 minuty. Dodajemy szparagi i smażymy przez kolejne 3 minuty. Boczek kroimy w cienkie plastry i dodajemy na patelnie. Smażymy aż boczek się zrumieni od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ziemniaki, pieprzymy, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu. Do miseczki wbijamy jajka, solimy,pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Listki bazylii wrzucamy do fritaty i zalewamy jajkiem. Całą patelnię wkładamy do piekarnika i pieczemy na 180 stopni przez 15 minut. Gotowe. Można posypać świezym parmezanem.
Fritata ze szparagami
Przysmażamy pokrojonąw kostkę cebulę i dodajemy szparagi
Fritata ze szparagami
Wędzony boczek kroimy w cienkie plasterki
Fritata ze szparagami
Dodajemy młode ziemniaki, wcześniej ugotowane
Fritata ze szparagami
Zalewamy jajkami i wstawiamy do piekarnika