Sposób przygotowania:
Fritata ze szparagami
Szparagi łamiemy i zostawiamy tylko górną mięsistą cześć, obieramy i kroimy na ok 2 cm kawalki. Ziemniaki czyścimy i gotujemy w posolonej wodzie 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę przez ok 3 minuty. Dodajemy szparagi i smażymy przez kolejne 3 minuty. Boczek kroimy w cienkie plastry i dodajemy na patelnie. Smażymy aż boczek się zrumieni od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ziemniaki, pieprzymy, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu. Do miseczki wbijamy jajka, solimy,pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Listki bazylii wrzucamy do fritaty i zalewamy jajkiem. Całą patelnię wkładamy do piekarnika i pieczemy na 180 stopni przez 15 minut. Gotowe. Można posypać świezym parmezanem.